Nr konta bankowego: 10 1240 4025 1111 0010 6175 7085 - Przekaż 1,5% podatku nr KRS 0000445584 biuro@poranek.pl

Zapewne kojarzysz atrakcyjne nagłówki “Schudnij 10kg w 2 tygodnie”, “Rób tylko tę jedną rzecz i schudnij 3 kg w dwa dni!.. Przyciągają one uwagę, ale nie mają nic wspólnego ze zdrowym stylem życia, a najczęściej także z prawdą. Jeśli odchudzanie kojarzy Ci się z nieustanną walką ze sobą, wyrzeczeniami i głodem, to pora pożegnać ten stereotyp. Jak mądrze się odchudzać mądrze i z trwałym efektem?

Daj sobie czas!

Zdrowe tempo chudnięcia to ok. 0,5 – 1 kg tygodniowo. Nie ma się co śpieszyć – zbyt restrykcyjne diety może i przyniosą szybkie rezultaty, ale jest prawie pewne, że odbiją się efektem jojo, osłabieniem psychiki, a niekiedy także poważnymi skutkami zdrowotnymi.

Planuj posiłki

Dzień wcześniej pomyśl o tym, co będziesz jadł następnego dnia, a najlepiej z wyprzedzenie przygotuj posiłki. Dzięki temu unikniesz frustracji i sięgania po “cokolwiek”, gdy nagle dopadnie Cię głód. Staraj się też wychodzić na zakupy z gotową listą zakupów, aby przypadkiem w Twoim koszyku nie zawieruszyły się produkty, których nie miałeś zamiaru kupić, a które mogą utrudnić utratę masy ciała.

Jedz regularnie, zapomnij o głodzie

Regularne jedzenie to klucz do zdrowego odchudzania. Nie doprowadzaj do pomijania posiłków, bo może to spowodować napady głodu, najczęściej wieczorem. Raczej nie będziesz miał wtedy ochoty na sałatkę, ale na bardziej kaloryczne i niezdrowe przekąski. To niestety prosta droga do nadwagi, a także kompulsywnego jedzenia i niezdrowej relacji z pożywieniem.

Na dobrze zbilansowanej diecie nie powinieneś być głodny. Jeśli jednak doskwiera Ci głód, przyjrzyj się kaloryczności oraz jakości swojego jadłospisu. Może okazać się, że jesz po prostu za mało. Niedostateczna ilość kalorii i nieustanne odczuwanie głodu wcale nie przyspieszy odchudzania, a jedynie spowoduje, że szybko się zniechęcisz i wrócisz do starych nawyków. Chyba nie o to chodziło, prawda?

Zadbaj o odpowiednią ilość białka w diecie, unikaj pustych kalorii

Podczas redukcji chcemy zrzucić tkankę tłuszczową, a nie mięśnie, dlatego zadbaj o to, aby około 20-25% Twojego codziennego jadłospisu stanowiło białko. Jest ono budulcem dla naszych mięśni, a ponadto zwiększa sytość posiłków. Unikaj za to tzw. pustych kalorii pochodzących z przetworzonej żywności, gotowych dań czy fast foodów. Nie mają one nic wartościowego do zaoferowania naszemu organizmowi, a jedynie zwiększają procent tłuszczu i niewskazanych prostych węglowodanów w naszym jadłospisie.

Nawadniaj się

Pamiętaj o wypijaniu minimum 1,5 – 2 litrów wody dziennie. Jeśli w ciągu dnia czujesz, że masz na coś ochotę, ale niedawno jadłeś syty posiłek – spróbuj wypić powoli szklankę wody. Nie chodzi wcale o oszukiwanie naszego organizmu. Czasem nasz mózg interpretuje pragnienie jako głód, szczególnie wtedy, kiedy bardzo potrzebuje wody. Codzienne wypijanie odpowiedniej ilości płynów spowoduje, że rzadziej będziesz odczuwać “fałszywy” głód i ominiesz wiele pokus.

Bądź aktywny!

Ruch to niezbędny element dla zachowania nie tylko szczupłej sylwetki, ale przede wszystkim zdrowia. 30-45 minut aktywności fizycznej dziennie wystarczy, aby zachować dobrą kondycję i zapobiec wielu schorzeniom. Znajdź taką formę ruchu, która będzie dla Ciebie frajdą, a nie będziesz musiał się do niej zmuszać. Możesz udać się na energiczny spacer, rower, czy pograć z przyjaciółmi w piłkę lub badmintona. Znajdź to co lubisz i uprawiaj sport z przyjemnością!

Zadbaj o dobry sen

Bez regeneracji i dobrego snu nie ma mowy o zdrowym odchudzaniu. Ponadto liczne badania wykazały, że osoby które za mało śpią, częściej cierpią na nadwagę lub otyłość. Kiedy jesteśmy niewyspani mamy większą tendencję do sięgania po cukry proste oraz tłuste dania, aby dostarczyć sobie energii, której nam brakuje. Nie mówiąc już o tym, że gdy jesteśmy niewyspani, mamy gorszy humor i większe skłonności do frustracji i zniechęcenia. Dlatego wysypiaj się – w trosce o sylwetkę!

Pamiętaj, że to dieta jest dla Ciebie, a nie Ty dla diety

Zasady zdrowego odchudzania są bardzo ogólne, ale wiadomo, że każdy człowiek jest inny, ma inne potrzeby i upodobania. Zadbaj o to, aby Twoja dieta składała się z produktów, które nie tylko są niskokaloryczne, ale także smaczne. Obserwuj swoje potrzeby, analizuj je i jedz żywność, po której dobrze się czujesz, która Ci smakuje i jest odżywcza dla Twojego organizmu. Zażywaj ruchu w takiej formie, jaka Ci odpowiada i jest zdrowa dla Twojego kręgosłupa i stawów. I w końcu ciesz się zarówno jedzeniem, jak i zdrowym ciałem.