
Wiedza o żywności
Działania społeczne przeciwko marnowaniu żywności
Tym razem prezentujemy wybór społecznych działań przeciwko marnowaniu żywności – organizacje, działania, idee.
O żywności ekologicznej. Czy eko znaczy lepsza?
Czym żywność konwencjonalna różni się od żywności eko? Jakie są zalety żywności z upraw ekologicznych? Czy warto ją kupować?
Popularne diety „detoksy” i suplementy diety – czemu lepiej ich nie stosować
Diety “detoks” zyskują coraz większą popularność. Czym są toksyny i co to jest detoksykacja? Jak działają?
Jak zastąpić mięso i nabiał produktami roślinnymi
Magdalena Kowalska opowiada w jaki sposób stopniowo zamieniać mięso i produkty odzwierzęce na produkty roślinne.
Przegląd popularnych diet. Jakie są ich plusy i minusy?
Czy warto sięgać po diety? Czy mają potwierdzenie w badaniach naukowych? Jakie pociągają za sobą niebezpieczeństwa?
Walory zdrowotne żywności – o żywności przetworzonej i o metodach konserwacji
Po jaką żywność sięgać, by najlepiej zadbać o zdrowie? Jak ją przyrządzać?
7 niskobudżetowych przepisów na pełnowartościowe obiady
Magdalena Kowalska przygotowała 7 przepisów na tanie i pyszne obiady.
Zero waste i less waste, czyli kilka porad jak zadbać o nasz wspólny dom
Dzięki mądrym wyborom jesteśmy w stanie pozytywnie wpłynąć na …
7 prostych zasad jak się zdrowo i niedrogo odżywiać
Magdalena Kowalska, radzi jak nie przepłacać za jedzenie i jednocześnie odżywiać się dobrze.
Marnowanie żywności w Polsce i na świece
Jak to się stało, że marnujemy tyle żywności? Jaka jest rzeczywista skala problemu w Polsce i na świecie?
Zdrowa dieta za niewielki budżet
W jaki sposób komponować zdrową dietę przy niewielkim budżecie? Radzi Magdalena Kowalska…
Jak mądrze się odchudzać?
Jak przeprowadzić odchudzanie mądrze i z trwałym efektem? Pisze Magdalena Kowalska – dietetyk kliniczny, ekspertka programu „Miesiąc Dobrego Żywienia”.
Wspomóż nas darowizną
Każdy odruch serca się liczy. Twój 1% podatku, darowizna czy też czas poświęcony na wolontariat to zmiana na lepsze w społeczeństwie.